De geschiedenis van Graffiti

Colour Castle

Graffiti is een kunstvorm die zijn wortels heeft in de straten en de stedelijke cultuur.

Het woord “graffiti” is afgeleid van het Italiaanse woord “graffito,” wat “ingekrast” betekent. De geschiedenis van graffiti gaat terug tot de oudheid, waar inscripties en tekeningen op muren werden achtergelaten als een vorm van zelfexpressie of om boodschappen over te brengen.

De moderne vorm van graffiti, zoals we die vandaag kennen, begon echter in de jaren zestig in de Verenigde Staten. In de straten van steden als New York City begonnen jongeren hun handtekeningen en bijnamen op muren en treinen te spuiten. Deze vroege vorm van graffiti werd voornamelijk beschouwd als een vorm van territoriumaanduiding en persoonlijke expressie binnen de stedelijke jeugdcultuur.

In de jaren zeventig evolueerde graffiti tot een echte kunstvorm, waarbij kunstenaars meer nadruk legden op stijl, kleur en complexe composities. De opkomst van iconische graffitiartiesten zoals Phase 2 en Dondi White droeg bij aan de erkenning van graffiti als een legitieme kunstvorm. De metro’s van New York werden het canvas voor deze kunstenaars, die ‘train bombing’ beoefenden – het snel en illegaal bespuiten van treinen met opvallende en vaak intrigerende afbeeldingen.

In de jaren tachtig verspreidde graffiti zich over de hele wereld als een subcultuur. Steden over de hele planeet werden verfraaid met kleurrijke muurschilderingen en tags. Tegelijkertijd begonnen kunstenaars als Jean-Michel Basquiat en Keith Haring elementen van graffiti in hun werk op te nemen, waardoor het genre ook erkenning kreeg in de traditionele kunstwereld.

In de daaropvolgende decennia heeft graffiti zijn invloed gehad op diverse kunstvormen, waaronder street art en muralisme. Street art gaat vaak verder dan de illegale aspecten van graffiti en omvat legale muurschilderingen en kunstinstallaties in de openbare ruimte. Veel steden hebben street art festivals en galerijen opgericht om deze kunstvorm te vieren en te promoten.

RECLAMESCHILDERING

Wil je een mooie kikker op de muur? Of een gigantische framboos?

BEKIJK EEN GIGANTISCHE FRAMBOOS

SCHILDERINGEN

Het is hip om uw bedrijfslogo, product of een andere afbeelding op een muur te nemen.

BEKIJK PORTFOLIO

Informatie, advies of een offerte nodig?

Neem contact op, vertel ons wat voor muurschildering je wilt en ontvang supersnel een reactie. Easy peasy.